Включи се в областния кръг на състезание IT Знайко + за 5.-9. клас

Ти си ученик от 5.-9. клас и имаш супер умения в информационните технологии и програмирането? Включи се в ОБЛАСТНИЯ КРЪГ НА ИТ Знайко Състезание 2022-2023 и покажи на какво си способен! В ОБЛАСТНИЯ КРЪГ могат да се включат всички желаещи, без значение дали са участвали в ПЪРВИ КРЪГ от състезанието!

Ето какво трябва да направиш, за да се включиш:

👉 Избери си в коя категория искаш да се състезаваш.

👉 Разгледай темите и реши коя от всички ти е най-интересна.

👉 Областният кръг на състезанието IT Знайко се провежда в състезателни центрове в цялата страна след регистрация на учениците за участие. За всеки ученик се осигурява компютърно работно място. Времето за работа на състезателите от 5-9 клас е 120 мин.

👉 По време на състезанието не се позволява използване на Интернет, освен за участниците от категория УЕБ!

ИТ Знайко Състезание

Искаш да участваш в състезанието?

Първата стъпка, която трябва да направиш, е да решиш в коя категория предпочиташ да се състезаваш – Информационни технологи, Програмист или УЕБ.

Информационни технологии

👦👧 Участниците в тази категория разработват своите проекти като презентация, текстов документ или видеоклип. Допустими софтуерни технологии: MS Office Word, MS Office PowerPoint, MS Office Publisher, MS Excel, MS Paint, Windows Movie Maker, Auto Collage, Photo Story 3 for Windows, Photo Scape, Momento Express, Tux Paint, Paint 3D и др.

👆 Индивидуално участие

💵 Таксата за участие е 15 лв. От такса за участие са освободени всички ученици, класирани в група А от ПЪРВИ КРЪГ на състезанието.

Програмиране

👦👧 Участниците, избрали категория програмиране, разработват своите проекти чрез визуално програмиране (като използват Scratch, Kodu, App Inventor, Alice и др.). Учениците от категория Програмист освен своя проект, създават и текстов файл, в който описват своята идея, реализация, стартиране и управление (ако е приложимо).

👆 Индивидуално участие

💵 Таксата за участие е 15 лв. От такса за участие са освободени всички ученици, класирани в група А от ПЪРВИ КРЪГ на състезанието.

УЕБ

👦👧 Участниците създават самостоятелно свой проект като използват свободна уеб платформа по избор (като например Wix, WordPress, Visual Studio Code, Edublogs и др.). При регистрация в тази категория е нужно да прикачите линк към разработения сайт.

👆 Индивидуално участие

💵 Таксата за участие е 15 лв. От такса за участие са освободени всички ученици, класирани в група А от ПЪРВИ КРЪГ на състезанието.

Избери си тема за ИТ и ПРОГРАМИСТ

Всеки ученик има възможността да си избере една от вече определените подтеми. Те са разделени в главните теми “Приключения”,”Фантазия”, “Изследовател” и “Позиция”. Изберете темата, която е най-интересна за вас и за която можете да реализирате страхотна идея за проект. Ако категорията, в която сте избрали да се състезавате е УЕБ, тогава разгледайте темите в следващата секция.

Приключения

(5.-9. клас)

👉 Знайко, Бохо и аз отиваме на пикник

👉 Пролетни игри

👉 Знайко, Бохо и аз празнуваме…

Фантазия

(5.-9. клас)

👉 Знайко и Бохо в горско училище

👉 Дните от седмицата са хора

👉 Знайко и Бохо в света на музиката

Изследовател

(5.-9. клас)

👉 Правата и задълженията на хората

👉 Изкуството да танцуваш

👉 По следите на българската история

Позиция

(5.-9. клас)

👉 Защо различните поколения спорят?

👉 „Който не работи, не трябва да яде!“

👉 За или против разделното изхвърляне на отпадъци

Избери си тема за УЕБ

Ако предпочиташ да се състезаваш в категория УЕБ, трябва да избереш една от двете теми предложени по-долу и да създадаш сайт спрямо нея.

УЕБ – ТЕМА 1

(5.-9. клас)

👉 Сайт за туристическа агенция, в който да се включват различни дестинации за екскурзия, оферти, забележителности и т.н.

УЕБ – ТЕМА 2

(5.-9. клас)

👉 Сайт, даващ информация за любима настолна игра – история на създаване, правила, интересни факти, издания през годините, случка как вие сте играли на тази игра и т.н.

IT Знайко Екип

Важни дати и Регистрация

🏁 Начало на регистрацията: след 21 февруари 2023

💡 Краен срок за регистрация: 06 март 2023

Важно: Регистрират се всички участници, без значение дали са освободени от такса!

Регистрацията на ученици се извършва от родител, учител или ръководител.

🗓 Дата за провеждане на състезанието: 11 март 2023 

🏅Обявяване на резултатите: след 20 март 2023

👉 Регистрирайте се за участие като натиснете бутона “Регистрирай се тук”, попълнете необходимата информация. Регистрацията на ученици се извършва от родител, учител или ръководител.

👉 Ако Вашият град или село не е вписан в падащото меню, изберете ДРУГ ГРАД, а след наименованието на училището, запишете града, напр. СУ “Иван Вазов”, гр. Поморие.

Как да платя таксата за участие?

Таксата за участие се заплаща след направена регистрация. Училищата-пунктове заплащат след проведен разговор с организаторите. Родителите, които сами са регистрирали своите деца, превеждат таксата-участие до 09 март 2023 г. по сметка:

Титуляр на сметката: СНЦ “Образование и технологии”

Банка: Прокредит Банк

IBAN на получателя: BG94PRCB92301023037817

BIC на банката получател: PRCBBGSF

Основание за превода: такса областен – име на ръководител (или участник)

Къде и как се провежда състезанието?

Центровете за провеждане на областния кръг на състезанието се определят на база направените регистрации за участие. 

Седмица преди състезанието пунктовете ще получат указания за провеждане на състезателния ден.

След като участниците са разпределени по пунктове, на сайта ще бъде наличен списък, в който на всеки ученик ще бъде разпределен индивидуален състезателен номер и мястото, където ще се проведе състезанието за него.

Важно! Пунктовете за провеждане на областния кръг ще бъдат избрани на база направените от тях заявки и броя на регистрираните ученици от съответното училище и град.  

Всяко училище може да заяви желание да бъде център за провеждане на областния кръг на състезанието IT Знайко. Приходите от таксата за участие се поделя поравно между организаторите и центровете за провеждане на състезанието.

Важно! Училищата, които желаят да организират провеждане на областния кръг, моля да заявят желанието си на електронната ни поща до 05.03.2023 г. dgklaz@dgklaz.net. 

IT Знайко Екип

Галерия

Съдържание на папката с допустими ресурси:

Изображения:
  • растения – цветя, треви, дървета;
  • животни – зайци, гълъби, мечета, лисица, вълк, мечка, котка, куче, кон, магаре, пеперуди, птички, лебед, дракон, лъв, тигър, маймуна, зебра.
  • морски обитатели – риби, медузи, рачета, раковини, водорасли, корали и др.
  • предмети – свързани с темите
  • герои – феи, елфи, трол, гном, принцеси, принцове, вълшебници, вещици, баби, момче, момиче, цар, царица, робот и др.
  • фон – гора, трева, поле, море, детска площадка, небе, слънце, море, остров, плаж.
Звукови файлове:
  • Животни;
  • Музикални файлове за фон.

Галерията ще бъде публикувана предварително, за да могат участниците да се ориентират по-бързо в деня на състезанието. Ако за избраната тема, няма достатъчно изображения, след допълнително запитване и съгласуване с организаторите, галерията може да бъде допълнена до 09.03.2023 г.

ВАЖНО!!! За създаване на проектите се използват само предоставените от организаторите изображения. Важи и за участниците в категория УЕБ!

ВАЖНО!!! В ДЕНЯ НА СЪСТЕЗАНИЕТО НЕ СЕ ДОПУСКА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ИНТЕРНЕТ, ОСВЕН ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В КАТЕГОРИЯ УЕБ (без право да използват външни онлайн ресурси)!

За един участник могат да се изпращат до 3 изображения на електронната поща dgklaz@dgklaz.net. В писмото с прикачените файлове да се отбележи по коя тема ще работи ученикът. Файловете да са именувани на латиница по следния начин IvanIvanov1.jpg (Първо име_Фамилия_Номер на изображението).

За по-лесна организация можете да качвате своите файлове в папка Пожелахте. Файлове, които не са с указаното наименование ще бъдат премахнати!!!

Пунктовете ще получат окончателната галерия от организаторите!

Няма да се допускат изображения, които не са включени в общата галерия!

Жури и оценяване

Получените материали се оценяват от национално жури от учители на доброволни начала. За всеки от класовете се публикуват критерии за оценка на работата на учениците. Критериите за оценка са публично известни с поставяне на задачите.

Архиви с работата на учениците и галерии се публикуват на сайта. Всеки може да изтегли и разгледа работата на участниците в състезанието.

Критерии за оценка

За да бъде оценена, работата трябва да съответства на поставените теми.

Общ брой точки1000
Добре изразени обекти100
Композиция и дизайн200
Завършеност100
Техническа сложност100
Цялостно въздействие300
Оригиналност200

IT Знайко Екип

Награждаване

Всички участници в ОБЛАСТНИЯ КРЪГ НА СЪСТЕЗАНИЕТО получават сертификат за участие.

Първите 10 участници, за всеки от класовете и категориите, се класират в А група и получават грамота за класиране в групата.

Следващите 20 участници, за всеки от класовете и категориите, се класират в Б група и получават грамота за класиране в групата.

Участниците от областния кръг, класирани в ГРУПА А и ГРУПА Б (на първите 30 места, индивидуално участие), получават право да се състезават в НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ на състезанието.

Следва: Национален кръг

Националният кръг на състезанието IT Знайко се провежда в един пункт, определен от организаторите.

Тази година се предвижда провеждането на НАЦИОНАЛЕНИЯ КРЪГ да е на Пампорово в хотел “Финландия” за датите:

21-23 април 2023 г. – Национален кръг IT Знайко – за ученици 1. до 4. клас

28-30 април 2023 г. – Национален кръг IT Знайко + – за ученици от 5. до 9. клас

Броят на класираните участници за национален кръг в дадена група е регламентиран, но варира за всяка календарна година, в зависимост от броя участниците в областен кръг.

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на:

dgklaz@dgklaz.net

IT Знайко Лого

Лагер-школи и състезания по информационни технологии за деца от 1-ви до 9-ти клас