Включи се в състезание IT Знайко ЕКИПИ

Ти си ученик от 5.-9. клас и имаш супер умения в информационните технологии и програмирането? Имаш приятели, които също имат умения? Сформирайте екип до 5 човека и се включете заедно в ИТ Знайко Състезание 2022-2023! Всички участници в първи кръг са освoбодени от такса за участие.

Ето какво трябва да направите, за да се включите:

👉 Сформирайте екип до 5 човека и си измислете име.

👉 Изберете в коя категория искате да се състезавате.

👉 Разгледайте темите и решете коя от всички ви е най-интересна.

👉 Завършете най-страхотния проект и предайте преди крайния срок.

ИТ Знайко Състезание

Искате да участвате в състезанието?

След като екипът ви е сформиран, първата стъпка, която трябва да направите, е да решите в коя категория предпочитате да се състезавате. Екипите могат да участват във всяка една от категориите (ИТ, Програмист, УЕБ).

Информационни технологии

👦👧 Участниците в тази категория разработват своите проекти като презентация, текстов документ или видеоклип. Допустими софтуерни технологии: MS Office Word, MS Office PowerPoint, MS Office Publisher, MS Excel, MS Paint, Windows Movie Maker, Auto Collage, Photo Story 3 for Windows, Photo Scape, Momento Express, Tux Paint, Paint 3D и др.

👆 Екипно участие

💵 Без такса за участие

Програмиране

👦👧 Участниците, избрали категория програмиране, разработват своите проекти чрез визуално програмиране (като използват Scratch, Kodu, App Inventor, Alice и др.). Учениците от категория Програмист освен своя проект, създават и текстов файл, в който описват своята идея, реализация, стартиране и управление (ако е приложимо).

👆 Екипно участие

💵 Без такса за участие

УЕБ

👦👧 Участниците създават самостоятелно свой проект, като използват свободна уеб платформа по избор (като например Wix, WordPress, Visual Studio Code, Edublogs и др.). При регистрация в тази категория е нужно да прикачите линк към разработения сайт.

👆 Екипно участие

💵 Без такса за участие

Изберете си тема за ИТ и ПРОГРАМИСТ

Всеки екип има възможността да си избере една от вече определените подтеми. Те са разделени в главните теми “Приключения”, “Фантазия”,  “Изследовател” и “Позиция”. Изберете темата, която е най-интересна за вас като екип, и за която можете да реализирате страхотна идея за проект. Ако категорията, в която сте избрали да се състезавате е УЕБ, тогава разгледайте темите в следващата секция.

Приключения

(5.-9. клас)

👉 Знайко, Бохо и аз в планината

👉 Моята щура ваканция с приятели

👉 В нощта преди Коледа

Фантазия

(5.-9. клас)

👉 Знайко и Бохо снимат филм

👉 Знайко, Бохо и аз помагаме с…

👉 Знайко в света на Лего

Изследовател

(5.-9. клас)

👉 Уменията на 21. век

👉 Професиите на настоящето, които ще изчезнат в бъдещето

👉 Растенията, без които не можем

Позиция

(5.-9. клас)

👉 Съвременните супергерои

👉 Хартиена книга или електронен четец?

👉 Няма бъдеще без минало…

Изберете си тема за УЕБ

Ако предпочитате да се състезавате в категория УЕБ, трябва да изберете една от двете теми предложени по-долу и да създадате сайт спрямо нея.

УЕБ: Тема 1

(5.-9. клас)

👉 Сайт, даващ информация за облачните технологии – напр. възникване, приложение, ползи и др.

УЕБ: Тема 2

(5.-9. клас)

👉 Сайт, даващ информация за националната кухня на избрана от теб държава – рецепти, продукти, известни кулинари, ресторанти, истории/приказки, свързани с националната кухня и др.

IT Знайко Екип

Важни дати

🏁 Начало: от 05 декември 2022

💡 Възможност за регистрация и предаване на проекти: след 05 януари 2023

Важно: регистрирате се за участие в състезанието след като сте готови с проекта, който е нужно да предадете при самата регистрация. Не се регистрирате предварително!

Регистрацията на ученици се извършва от родител, учител или ръководител.

🗓 Краен срок за предаване: до 06 февруари 2023

🏅Обявяване на резултатите: след 17 февруари 2023

Как да предадете проекта си?

👉 След като сте избрали в коя категория искате да се състезавате и тема на проекта, можете да започнете работа – у дома, в учебен център или училище. 

👉 Когато сте готови, е време да съхраните файловете по следния начин:

1. За категории ИТ и ПРОГРАМИРАНЕ:

– Файлът се съхранява с латински букви, напр. Ekip_Znayko_Burgas1.pptx (ИмеЕкип_градКлас).

За категория УЕБ:

– Запазете линка към сайта си.

2.    Изтеглете файла Vizitka_Екип_1_2023.docx, като го преименувате за съответния екип, напр. Vizitka_ImeEkip_Burgas1.docx (ИмеЕкип_градКлас). В текстовия файл се въвежда информация за екипа, избраната категория и тема, както и информация за всички членове – три имена, клас, училище, град.  Изтеглете визитката от тук.

3. Всички готови файлове (без работните) и текстовият файл – визитка се поставят в папка, която се именува с името на екипа, напр. Ekip_Znayko_Burgas7.

👉 Регистрирайте се за участие като натиснете бутона “Регистрирай се тук”, попълнете необходимата информация и прикачете файловете или линка към създадения сайт. 

👉 Всеки екип трябва да създаде един проект и има една обща визитка. Накрая всички създадени файлове се архивират заедно и се изпращат в един архив. Регистрацията на ученици се извършва от родител, учител или ръководител. Прави се регистрация за всеки един от участниците в екипа.

👉 Ако Вашият град или село не е вписан в падащото меню, изберете ДРУГ ГРАД, а след наименованието на училището, запишете града, напр. СУ “Иван Вазов”, гр. Поморие.

Полезни ресурси

Подготвили сме полезни ресурси, които ще са Ви полезни при изработването на проект. В тях може да намерите илюстрации на IT Знайко в различни пози и емоции и илюстрация на приятеля на Знайко, който винаги е готов да му помогне – Бохо.

Освен това, тук може да разгледате и класирани проекти от предишни години и да изтеглите и визитката, която е задължителна за всеки участник (вижте повече информация в полето по-горе “Как да предам прокта си?”).   

Ако твоята идея за проект включва Знайко, можеш да го изтеглиш от тук. Файлът включва цветна илюстрация и 10 различни бонус пози, които можеш да оцветиш.

Бохо е най-добрият приятел на Знайко и винаги му помага с ценни съвети и насоки. Изтегли цветна илюстрация на бъхалчето Бохо от тук и я използвай в своя проект.

Разгледай класирали се проекти от предишни издания на състезанието, за да се подготвиш още по-добре и да си сигурен, че покриваш всички критерии за оценка.

Изтегли и попълни визитката с три имена, клас, училище, град, ръководител, тема. Важно е съм всеки проект, да има прикачена визитка, когато се регистрирате.

Жури и оценяване

Получените материали се оценяват от национално жури от учители на доброволни начала. За всеки от класовете се публикуват критерии за оценка на работата на учениците. Критериите за оценка са публично известни с поставяне на задачите.

Архиви с работата на учениците и галерии се публикуват на сайта. Всеки може да изтегли и разгледа работата на участниците в състезанието.

Критерии за оценка

За да бъде оценена, работата трябва да съответства на поставените теми.

Общ брой точки1000
Добре изразени обекти100
Композиция и дизайн200
Завършеност100
Техническа сложност100
Цялостно въздействие300
Оригиналност200

IT Знайко Екип

Награждаване

Всички участници в ПЪРВИ КРЪГ НА СЪСТЕЗАНИЕТО получават сертификат за участие.

Екипите от първия кръг, класирани на първите 3 места за всеки от класовете 5.-9. , получават автоматично право за участие в областния кръг и са освободени от такса за участие. Всички останали екипи, регистрирали се за участие в областния кръг заплащат такса за участие. 

Всички учениците, които искат да участват в обласния на състезанието се регистрират, независимо дали плащат или не такса за правоучастие. 

Следва: Областен кръг

Вторият кръг на състезанието е регионален. Провежда се в пунктове в различни градове и села в страната, според направената предварително регистрация за участие. Право за участие в областния кръг имат всички ученици, независимо дали са участвали в първия кръг.

Екипипте от първия кръг, класирани на първите 3 места за всеки от класовете 5.-9. , получават автоматично право за участие в областния кръг и са освободени от такса за участие. Всички останали екипи, регистрирали се за участие в областния кръг заплащат такса за участие. 

Всички ученици, които искат да участват в обласния кръг на състезанието се регистрират, независимо дали плащат или не такса за правоучастие. На база направените регистрации се формират училищата-пунктове и се определя график за провеждане на състезанието в състезателния ден. Графикът се публикува на сайта на състезанието.

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на:

dgklaz@dgklaz.net

IT Знайко Лого

Лагер-школи и състезания по информационни технологии за деца от 1-ви до 9-ти клас