Включи се в IT Знайко състезание за 1.-4. клас

Ти си ученик от 1.-4. клас и имаш супер умения в информационните технологии и програмирането? Включи се в ИТ Знайко Състезание 2023-2024 и покажи на какво си способен! Всички участници в първи кръг са освoбодени от такса за участие.

Ето какво трябва да направиш, за да се включиш:

👉 Избери си в коя категория искаш да се състезаваш.

👉 Разгледай темите и реши коя от всички ти е най-интересна.

👉 Завърши най-страхотния проект и предай преди крайния срок.

ИТ Знайко Състезание първи четвърти клас

Искаш да участваш в състезанието?

Първата стъпка, която трябва да направиш, е да решиш в коя категория предпочиташ да се състезаваш – Информационни технологии или Програмист.

Информационни технологии

👦👧 Учениците от 1. и 2. клас разработват своите проекти на програмата Microsoft Paint.

👦👧 Учениците от 3. и 4. клас разработват своите проекти като презентация, текстов документ или видеоклип. Допустими софтуерни технологии: MS Office Word, MS Office PowerPoint, MS Office Publisher, MS Excel, MS Paint, Windows Movie Maker, Auto Collage, Photo Story 3 for Windows, Photo Scape, Momento Express, Tux Paint, Paint 3D и др.

👆 Индивидуално участие

💵 Без такса за участие

Програмиране

👦👧 Учениците от 3. и 4. клас разработват своите проекти чрез визуално програмиране (като използват Scratch, Python, Kodu, App Inventor, Alice и др.). Учениците от категория Програмист освен своя проект, създават и текстов файл, в който описват своята идея, реализация, стартиране и управление (ако е приложимо).

👆 Индивидуално участие

💵 Без такса за участие

Избери си тема

Всеки ученик има възможността да си избере една от вече определените подтеми. Те са разделени в главните теми “Приключения” и “Фантазия” за ученици от 1.-4. клас и “Изследовател” и “Позиция” за 3.-4. клас. Изберете темата, която е най-интересна за вас и за която можете да реализирате страхотна идея за проект.

Приключения

(1.-4. клас)

👉 Знайко, Бохо и аз в джунглата

👉 Вълшебството на Коледа

👉 Знайко и Бохо на пиратски остров

Фантазия

(1.-4. клас)

👉 Преживявания в моята летяща къща

👉 Изгубеното снежно кралство

👉 В търсене на изгубените джуджета на Дядо Коледа

Изследовател

(3.-4. клас)

👉 Пътешествие в минали епохи

👉 По следите на изчезналите животни

👉 Животът преди технологиите

Позиция

(3.-4. клас)

👉 Изкуственият интелект ще замени ли естествения интелект?

👉 Как да направя света по-добро място?

👉 Какво означава да бъдеш добър приятел?

IT Знайко Екип

Важни дати

🏁 Начало: ноември-декември 2023

💡 Възможност за регистрация и предаване на проекти: след 04 януари 2024

Важно: регистрирате се за участие в състезанието, след като сте готови с проекта, който е нужно да предадете при самата регистрация. Не се регистрирате предварително!

Регистрацията на ученици се извършва от родител, учител или ръководител.

🗓 Краен срок за предаване: 22 януари 2024

🏅Обявяване на резултатите: след 12 февруари 2024

Как да предам проекта си?

👉 След като сте избрали в коя категория искате да се състезавате и тема на проекта, можете да започнете работа – у дома, в учебен център или училище. Учениците от 1. и 2. клас създават своите проекти с помощта на програмата Microsoft Paint, като избират една от предложените теми. Учениците от 3. и 4. клас създават своите проекти с програма по избор.

👉 Когато сте готови, е време да съхраните файловете по следния начин:

1.    Файлът се съхранява с латински букви, напр. IvanIvanov_Burgas1.bmp (ИмеФамилия_градКлас).

IvanIvanov_Sofia3.pptx

IvanIvanov_Varna4.docx и т.н.

2.    Изтеглете файла Vizitka_Ind_1_2024.docx, като го преименувате за съответния ученик, напр. Vizitka_IvanIvanov_Burgas1.docx (ИмеФамилия_градКлас).. В текстовия файл се въвеждат за ученика – три имена, клас, училище, град, ръководител, тема. Изтеглете визитката от тук.

3. Графичният и текстовият файл се поставят в папка, която се именува с името на ученика, напр. IvanIvanov_Burgas1.

👉 Регистрирайте се за участие като натиснете бутона “Регистрирай се тук”, попълнете необходимата информация и прикачете файловете. Регистрацията на ученици се извършва от родител, учител или ръководител.

👉 Ако Вашият град или село не е вписан в падащото меню, изберете ДРУГ ГРАД, а след наименованието на училището, запишете града, напр. СУ “Иван Вазов”, гр. Поморие.

Полезни ресурси

Подготвили сме полезни ресурси, които ще са Ви полезни при изработването на проект. В тях може да намерите илюстрации на IT Знайко в различни пози и емоции и илюстрация на приятеля на Знайко, който винаги е готов да му помогне – Бохо.

Освен това, тук може да разгледате и класирани проекти от предишни години и да изтеглите и визитката, която е задължителна за всеки участник (вижте повече информация в полето по-горе “Как да предам проекта си?”).   

Ако твоята идея за проект включва Знайко, можеш да го изтеглиш от тук. Файлът включва цветна илюстрация и 10 различни бонус пози, които можеш да оцветиш.

Бохо е най-добрият приятел на Знайко и винаги му помага с ценни съвети и насоки. Изтегли цветна илюстрация на бухалчето Бохо от тук и я използвай в своя проект.

Разгледай класирали се проекти от предишни издания на състезанието, за да се подготвиш още по-добре и да си сигурен, че покриваш всички критерии за оценка.

Изтегли и попълни визитката с три имена, клас, училище, град, ръководител, тема. Важно е съм всеки проект, да има прикачена визитка, когато се регистрирате.

Жури и оценяване

Получените материали се оценяват от национално жури от учители на доброволни начала. За всеки от класовете се публикуват критерии за оценка на работата на учениците. Критериите за оценка са публично известни с поставяне на задачите.

Архиви с работата на учениците и галерии се публикуват на сайта. Всеки може да изтегли и разгледа работата на участниците в състезанието.

Критерии за оценка

За да бъде оценена, работата трябва да съответства на поставените теми.

Общ брой точки1000
Добре изразени обекти100
Композиция и дизайн200
Завършеност100
Техническа сложност100
Цялостно въздействие300
Оригиналност200

IT Знайко Екип

Награждаване

Всички участници в ПЪРВИ КРЪГ НА СЪСТЕЗАНИЕТО получават сертификат за участие.

Първите 10 участници, за всеки от класовете и категориите, се класират в А група и получават грамота за класиране в групата.

Следващите 20 участници, за всеки от класовете и категориите, се класират в Б група и получават грамота за класиране в групата.

Участниците от първия кръг, класирани в ГРУПА А за всеки от класовете, получават автоматично право за участие в областния кръг и са освободени от такса за участие. Всички останали ученици, регистрирали се за участие в областния кръг заплащат такса за участие.

Всички учениците, които искат да участват в обласния на състезанието се регистрират, независимо дали плащат или не такса за правоучастие. 

Следва: Областен кръг

Вторият кръг на състезанието е регионален. Провежда се в пунктове в различни градове и села в страната, според направената предварително регистрация за участие. Право за участие в областния кръг имат всички ученици, независимо дали са участвали в първия кръг.

Участниците от първия кръг, класирани на първите 10 места за всеки от класовете, получават автоматично право за участие в областния кръг и са освободени от такса за участие. Всички останали ученици, регистрирали се за участие в областния кръг заплащат такса за участие.

Всички ученици, които искат да участват в областния кръг на състезанието се регистрират, независимо дали плащат или не такса за правоучастие. На база направените регистрации се формират училищата-пунктове и се определя график за провеждане на състезанието в състезателния ден. Графикът се публикува на сайта на състезанието.

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на:

dgklaz@dgklaz.net

IT Знайко Лого

Лагер-школи и състезания по информационни технологии за деца от 1-ви до 9-ти клас