IT Знайко Състезание

IT Знайко е национално състезание по Информационни технологии. Участници в състезанието IT Знайко могат да бъдат всички ученици 1. – 9. клас, които имат умения за работа с компютърни технологии, независимо дали изучават Информационни технологии в училище или не.

Регламент

Състезанието IT Знайко се провежда в три кръга. Първият е дистанционен, а останалите – присъствени. За всеки от кръговете, на учениците се поставят тематични задачи. Учениците работят самостоятелно по тях и изпращат своите проекти по електронен път.

Първи кръг
Участието в първия кръг е свободно за всички ученици. Участието в първи кръг няма такса!

За участието си в първи кръг участниците получават сертификати в електронен формат!

За успешното си представяне в първи кръг класираните ученици получават удостоверения в електронен формат!

Областен кръг
Вторият кръг на състезанието е регионален. Провеждането му ще бъде описано предвид епидемичната обстановка. Право за участие в областния кръг имат всички ученици от 1. до 9. клас, независимо дали са участвали в първия кръг. Участниците от първия кръг, класирани в А група за всеки от класовете, получават автоматично право за участие в областния кръг и са освободени от такса за участие. Всички останали ученици, регистрирали се за участие в областния кръг, заплащат такса за участие.

Екипите от първия кръг, класирани в А група за всеки от класовете 5.-9. , получават автоматично право за участие в областния кръг и са освободени от такса за участие. Всички останали екипи, регистрирали се за участие в областния кръг заплащат такса за участие.

Всички учениците, които искат да участват в областния на състезанието се регистрират, независимо дали заплащат, или не такса за правоучастие. На база направените регистрации се формират училищата-пунктове и се определя график за провеждане на състезанието в състезателния ден. Графикът се публикува на сайта на състезанието.

Национален кръг
Националният кръг на състезанието IT Знайко се провежда в един пункт, определен от организаторите.

Условията за провеждане на национален кръг ще бъдат уточнени в зависимост от епидемичната обстановка в страната!

Броят на класираните участници за национален кръг в дадена група е регламентиран, но варира за всяка календарна година, в зависимост от броя участниците в областен кръг.

IT Знайко Състезание 2024

Повече информация за всички кръгове може да намерите в менютата по-долу.

Първи кръг

(затворен за участие)

🏁 Начало: ноември-декември 2023

💡 Възможност за регистрация и предаване на проект: след 04 януари 2024

🗓 Краен срок: 22 януари 2024

🏅Резултати: след 12 февруари 2024

Областен кръг

(затворен за участие)

🏁 Начало на регистрацията: 17 февруари 2024

💡 Краен срок за регистрация: до 04 март 2024

🗓 Дата на провеждане на областния кръг: 7., 8., 9. или 10. март 2024

🏅Резултати: след 24 март 2024

Национален кръг

(предстои)

🏁 Начало на регистрацията: предстои

💡 Краен срок за регистрация: предстои

🗓 Дата за провеждане на състезанието: 19-21 април (5.-9. клас), 26-28 април (1.-4. клас)

🗺️ к.к. Пампорово, хотел „Финландия“

Защо да се включиш?

IT Знайко дава възможност на учениците да покажат своите знания и умения в областта на информационните технологии. Включи се, за да се класираш сред най-добрите ученици от цяла България , които участват в нашето състезание!

Запознанства

Участниците, достигнали до националния кръг в състезанието, получават уникалната възможност да се запознаят с ученици на своята възраст и сходни интереси.

Тематична вечер

За да сме сигурни, че изживяването на децата ще остане незабравимо, програмата включва и дискотека с клубни танци, игри и тематично парти, различно за всяка година.

Активности с аниматори

Вярваме че освен технологиите, спортът и   креативността трябва да са неизменна част от ежедневието на децата – затова организираме щафети, разходки из природата и творчески задачи.

Защо е важно за децата да участват в състезания?

С всяка изминала година учениците 1.-9. клас проявяват все по-голям интерес към информационните технологии. Използването на технологиите в учебния процес изостава като темпо спрямо скоростта, с която се вдига нивото на умения за работа с компютър у малките ученици.

🤝 Основна цел на състезанието IT Знайко е да предостави възможност на учениците от 1. до 9. клас да демонстрират знанията си за работа с информационни технологии, като ги приложат при решаване на поставени от организаторите тематични задачи.

🤝 Целта ни е да провокираме децата да използват компютъра и технологиите за решаване на учебни задачи, за проява на творческо и критично мислене. Състезанието IT Знайко има за цел да даде възможност на учениците и малките деца да покажат уменията си за работа с ИТ, като ги приложат при решаване на поставени тематични задачи.

IT Знайко Ваканция
IT Знайко Екип

Организатори

Организатор на състезанието IT Знайко е Сдружение “Образование и технологии”, гр. Бургас. Сдружението е основано през 2008 г. в гр. Бургас и включва преподаватели и учители. Организацията има опит в работата по образователни проекти – обучения на учители и ученици, организиране на образователни инициативи, подпомагане на участието на учители в различни научни форуми.

Идеята за създаване на състезание IT Знайко се реализира с подкрепата на Майкрософт – България през 2009 г.

Ръководители проект

доц. д-р Красимира Димитрова

доц. д-р Красимира Димитрова

Ръководител

Доц. д-р Красимира Димитрова е директор на Департамент за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти при Университет “Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас. Автор на публикации в областта на интегриране на информационните технологии в детската градина и училищното образование. Методически наставник към Центъра за виртуална и добавена реалност при Университет “Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас. 

проф. д-р Румяна Папанчева

проф. д-р Румяна Папанчева

Ръководител

Проф. д-р Румяна Папанчева е ръководител катедра “Педагогика и методика на обучението” в Университет “Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас. Новатор при въвеждане и интегриране на информационните технологии в образователната система в България. Автор на редица дидактични и мултимедийни ресурси, както и методически насоки за тяхното прилагане. Ръководител  на национални образователни проекти.

Често задавани въпроси

В колко кръга се организира състезанието?

IT Знайко състезание се организира в три кръга – първи, областен и национален. Първият е дистанционен, а останалите – присъствени. За всеки от кръговете, на учениците се поставят тематични задачи.

Как мога да се запиша?

След като изберете в коя възрастова група искате да се състезавате: IT Знайко, IT Знайко + или IT Знайко TEAM, можете да се запознаете с регламента и изискванията в съответната страница. Там ще намерите и линк, който Ви отвежда към платформата за регистрация.

Важно!!!

За първи кръг регистрацията се извършва в момента на предаване на проекта.

За областния и националния кръг е необходимо да се регистрирате предварително, за да получите всички нужни ресурси. Регистрацията за тези два кръга ще е активна след обявяване на резултатите от предходните.

Как мога да достигна до последния кръг на състезанието?

За да достигнете до националния кръг на състезанието, трябва да сте класирани на челни места в областния кръг.

Финал за група А и D; малък финал за групи C и D. Повече информация вижте тук.

Трябва ли да имаме собствен лаптоп?

За първи кръг: Ако изберете да направите своя проект у дома, е нужно да имате свой лаптоп или компютър с инсталиран софтуер, който ще използвате. Ако решите да работите в учебен център или училище, може да използвате наличната техника, ако има такава.

За областен кръг: Тъй като облaстния кръг се провежда в предварително установени бази (училища), може да използвате наличната техника, ако има такава.

За национален кръг: Може да работите както на ваш лаптоп, така и на предоставен от нас. В случай, че предпочитате да използвате наша техника, е нужно да се свържете предварително с нас, за да инсталираме софтуера, който ще ви трябва.

Важно!!! Ако имате нужда от допълнителна техника като слушалки, микрофон, камера и мишка, за първи и областен кръг е важно да си ги осигурите сами, ако училището, в което ще работите не разполага с такива. За националния кръг също е препоръчително да имате свои собствени, но ще има и налични, осигурени от нас.

Как мога да се подготвя?

За да се подготвите е нужно да имате умеения с програмата, която сте избрали да работите. Съветваме Ви да се запознаете добре с регламента на състезанието като прочетете наличната информация на този сайт и критериите, по които оценяваме проектите.

След като изберете възрастовата група, за която искате да се състезавате, може да намерите секция с полезни ресурси, която включва класирани проекти от предишни издания на IT Знайко Състезание.

Как се определя мястото на организиране на посления кръг на състезанието?

Дали националният кръг ще е онлайн или присъствен, се определя всяка година спрямо обстановката в страната.

При нормални обстоятелства, последния кръг на състезанието се организира на някое прекасно място из България в база, която предлага зали, в които да се проведе състезанието. В последните години състезанието се е провеждало в Еко-хотел Здравец (край Пловдив) и хотел Финлания (Пампорово).

IT Знайко Лого

Лагер-школи и състезания по информационни технологии за деца от 1-ви до 9-ти клас